Με περισσότερους από 1500 συνέδρους, πάνω από 40 ομιλητές και 45 χορηγούς, το 5ο Συνέδριο Infocom Security επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία της αγοράς της Ασφάλειας Πληροφοριών αλλά και το τεράστιο επιστημονικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει σήμερα ο συγκεκριμένος τομέας.
Η πολύ μεγάλη επιτυχία του Infocom Security 2015 που διοργανώθηκε την 1η Απριλίου για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Divani Caravel, ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο το τίτλο του “κορυφαίου event για την ασφάλεια πληροφοριών στην Ελλάδα”. Το συνέδριο που διοργάνωσε όπως πάντα η εταιρία Smart Press και το περιοδικό IT security professional, προσέλκυσε φέτος πάνω από 1500 συνέδρους και αποτέλεσε για ακόμα μια χρονιά το μεγάλο ετήσιο ραντεβού των ανθρώπων του χώρου της πληροφορικής, που ασχολούνται επαγγελματικά ή ενδιαφέρονται ακαδημαϊκά και επιστημονικά για το τομέα της ασφάλειας πληροφοριών. Σε ένα διαφορετικό και μεγαλύτερο χώρο από τις προηγούμενες διοργανώσεις, αλλά πάντα στο Divani Caravel, το φετινό συνέδριο είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στην αίθουσα της ολομέλειας περισσότερους συνέδρους, πιο πολλούς χορηγούς από κάθε άλλη φορά στον εκθεσιακό του χώρο, καθώς και αρκετά παράλληλα workshops, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και περισσότερες διευκολύνσεις στους συμμετέχοντες και τους χορηγούς. Από όλες τις απόψεις ήταν μια αναβαθμισμένη και άκρως επιτυχημένη διοργάνωση που από τη μια πλευρά καταδεικνύει την πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου της τεχνολογίας και της πληροφορικής για ένα ακόμα συνέδριο με το brand Infocom της Smart Press και παράλληλα επιβεβαιώνει το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την αγορά και τις τεχνολογίες που συνοδεύουν την έννοια του Information Security, που πρώτο το περιοδικό IT Security Professional ανέδειξε σε αυτή την κλίμακα στην Ελλάδα.
Κεντρικό μήνυμα του 5ου Infocom Security ήταν το “Mind the Risk. Be Proactive! Θέλοντας έτσι, να τονίσει την σημερινή απαίτηση για την υιοθέτηση μεθόδων και διαδικασιών συνεχούς εκτίμησης των απειλών και των διαθέσιμων πόρων, καθώς επίσης και να δώσει έμφαση στην προστασία των κρίσιμων δεδομένων των επιχειρήσεων μέσα από μια πολιτική πρόληψης και επένδυσης σε τεχνολογίες, λύσεις, υπηρεσίες και πολιτικές ασφάλειας που δημιουργούν μια proactive προσέγγιση στην ψηφιακή ασφάλεια.
Στη 1η Ενότητα με τον τίτλο “The New Rules of Cyber Security” ειδικοί στο τομέα της ψηφιακής ασφάλειας ανέδειξαν τους “νέους κανόνες του παιχνιδιού”, χαρτογραφώντας τις τάσεις των απειλών και το τοπίο των υποδομών του ΙΤ σήμερα. Επισήμαναν το γεγονός ότι η ψηφιακή ασφάλεια, αποτελεί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, μια σημαντικότατη πρόκληση για κάθε οργανισμό και επιχείρηση. Οι υπεύθυνοι των τμημάτων IT από τη μια πλευρά, έχουν να αντιμετωπίσουν, τους κινδύνους που κρύβονται σε κακόβουλα λογισμικά και να αμυνθούν απέναντι σε προηγμένες επιθέσεις τύπου APT, ενώ από την άλλη πλευρά, οφείλουν να προσαρμόσουν τα μέτρα προστασίας των δεδομένων τους στο νέο περιβάλλον IT, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από την υιοθέτηση του cloud, του mobility και των άλλων τάσεων.
Στη 2η Ενότητα με τον τίτλο “How to Be Proactive”, αναλύθηκε ο παράγοντας της πρόληψης των απειλών, έναντι των κρίσιμων δεδομένων των επιχειρήσεων και την αποφυγή των περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία τους. Με εργαλείο τις τεχνολογίες, τις λύσεις, τις υπηρεσίες και τις πολιτικές ασφάλειας. έγινε μία σύνθεση των τμημάτων της διαδρομής που οδηγεί σε μια proactive προσέγγιση στην ψηφιακή ασφάλεια. Οι ομιλητές παρουσίασαν ποικίλα μοντέλα πρόληψης απειλών, τονίζοντας ότι πάντα θα πρέπει να γίνονται προσαρμογές με γνώμονα τις ανάγκες και τη δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης. Για να προβλεφθούν οι απειλές, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τόσο ο εξωτερικός παράγοντας, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι εσωτερικές απειλές που έχουν ένα ευρύ φάσμα, από την καθαρή αμέλεια ως την κακόβουλη πρόθεση.
Στην 3η Ενότητα με τον τίτλο «Building a Smart Protection Strategy», παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των πληροφοριών, αξιολόγησης των απειλών μέσα από την ανάλυση και την καταγραφή περιστατικών. Οι περισσότεροι ομιλητές παρουσίασαν προτάσεις προς την κατεύθυνση δημιουργίας ευφυών λύσεων οι οποίες θα είναι οι πυλώνες μιας στρατηγικής ασφάλειας.
Στην 4η Ενότητα με τον τίτλο “The Hacking Games” παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι προστασίας από στοχευμένες απειλές που εξαπολύουν οι κυβερνοεγκληματίες εναντίον των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Έτσι κεφαλαιώδη ρόλο παίζει η γνώση του προφίλ των hackers σήμερα, τα κίνητρα τους, τη μεθοδολογία, τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, ενώ ταυτόχρονα πρέπει συνεχώς να αναζητούνται οι εσωτερικοί αδύναμοι κρίκοι. Σε κάθε περίπτωση, κοινός τόπος ήταν ότι η επιτυχία, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γνώση του αντιπάλου, αλλά και στην κατανόηση των δικών μας ευάλωτων σημείων.
Ενδεικτικό της απήχησης που είχαν οι ομιλίες και η θεματολογία, είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας η συνεδριακή αίθουσα ήταν κατάμεστη και το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο έως και την τελευταία παρουσίαση. Έχοντας λάβει πολύτιμα δεδομένα, ολοκληρωμένη πληροφόρηση και τροφή για σκέψη, η αγορά του Information Security ανανέωσε το ραντεβού της για το 6ο Infocom Security στις 6 Απριλίου 2016.
Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό ρεπορτάζ του συνεδρίου όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό IT Security Professional πατώντας ΕΔΩ